Varför inte välja analogt?

Måste verkligen alla hänga med i den digitala utvecklingen? Vad händer med dem som står utanför? Och hur kan vi hantera nätstress och näthat?

Det är frågorna som inleder denna artikel från Dagens Nyheter, som handlar om vår ständiga uppkoppling på nätet. Det är IT-strategen Brit Stakston som chattat med tidningens läsare, och försökt vägleda dem i denna djungel av digital utveckling. Om hennes svar på frågorna är korrekta är dock inte hundra, eftersom alla kan uppfatta internet och det digitala olika. För vissa kan det vara det bästa som hänt, för andra är saknaden av det analoga stor. Numera är ju verkligen allting digitalt, du kan till och med ha en personlig tränare som är en maskin snarare än en person (mer om detta här).

När man ser till frågorna i chatten kan en se att många läsare är trötta på internet och att ständigt behöva vara uppkopplad, men trots det kan de inte riktigt släppa taget. Att internet är beroendeframkallande har det kommit många varningar om, och kanske kan det vara till fördel för oss att backa från det digitala?

Det är media och marknadsföring som styr vår värld. Hur vore det om de som arbetar med detta kunde styra oss tillbaka några steg, till en värld där allting inte är digitalt? Av läsarnas stressade frågor om det digitala kan man faktiskt läsa av att de vill ha mer analogt. Om företag anammar det kommer de att per automatik bli lönsamt i och med efterfrågan som känns tydlig i artikeln. Några exempel på hur företag kan anamma det analoga i sin marknadsföring:

  • Skicka fysiska brev snarare än mejl. Det kan handla om allt från julkort till inbjudningar till möten. Varför inte köpa hem kuvert c5 till kontoret, så att det är lätt åtkomligt och sedan bara kan skickas iväg när behov uppstår? Det ger mer personlighet till företaget och kunden kommer att uppskatta handlingen, i och med att man numera endast får räkningar i sin brevlåda.
  • Håll visitkorten vid liv. Många företag har slutat ta fram visitkort i och med att kontakten numera sker per telefon eller via mejl. Det är någonting som inte rekommenderas i och med att ett visitkort är någonting fysiskt som är mer minnesfullt.
  • Möten. Den verkliga kontakten är oslagbar. Möt en kund istället för att prata i telefon eller mejla. Bjud in till middagar, konferens och sociala event. Det löner sig!