Stå och spring på jobbet

Stillasittande på jobbet är inte bra för hälsan. Det har man kommit fram till i en rad studier. Därför har många arbetsplatser satsat på att få sina medarbetare att stå, eller till och med springa medan de jobbar.

4355105-man-walking-on-treadmill-in-health-club

Nu kommer en ny trend inom kontorsvärlden och det är att springa på ett rullband och jobba samtidigt, skriver Dagens Nyheter. I Örnsköldsvik kommun har man nu startat ett projekt som anammar den här trenden. Projektet är egentligen ett unikt forskningsprojekt som ska få kontorsjobbare att röra på sig mer på jobbet. Självklart behöver inte alla som jobbar på kommunen springa framför datorn hela dagarna, utan man kan själva välja en arbetsplats där man antingen kan sitta, stå eller springa. Hur många som faktiskt använder springbanden på arbetsplatsen i Örnsköldsvik har man ingen statistik över men det råder skilda uppfattningar när det gäller om springbanden är bra eller inte. Många uppskattar dem väldigt mycket, medan andra tycker att de är en riktig utmaning.

Bättre att stå upp

Tidigare har forskning sagt att det är oerhört bra att man varierar sin arbetsposition och att det absolut inte är optimalt att sitta på en stol hela dagarna. Det bästa är alltså variation men måste man välja en arbetsposition är en stående position överlägset bäst. I Expressen kan man läsa att det inte räcker att träna på gym tre gånger i veckan för att komma i bra form. Det gäller också att man får en hel del vardagsmotion och detta kan bland annat vara att stå på jobbet istället för att sitta hela tiden. Sitter man mer än fyra timmar om dagen ökar det nämligen risken för ett flertal allvarliga sjukdomar som exempelvis hjärtsjukdom och diabetes. En undersökning bland kontorsarbetare visade dessutom att de som reste sig från sitt stillasittande arbete minst en gång i halvtimmen var både smalare och hade bättre blodfetter och blodsockervärden.

Måste påminnas arbete-kontor-business

Även om en stående arbetsposition rosas och visar sig vara bäst i många undersökningar, är det lättare sagt än gjort att stå på jobbet. Först och främst behöver man rätt utrustning för att kunna göra det. Ett höj- och sänkbart bord är ett måste och det kan man köpa, tillsammans med annat billigt kontorsmaterial på kontorsshop.se eller en liknande sajt. Sedan kan det också vara bra att ha någon typ av påminnelse om att man ska stå. Det sker nämligen inte automatiskt för de flesta att de tänker på att stå, utan är något som man ständigt måste påminnas om. Det finns flera olika alternativ för den som vill testa på någon typ av hjälpmedel för att komma ihåg att stå. Det kan bland annat handla om att man går ihop en grupp på kontoret och påminner varandra. Sedan finns det även en del digitala tillvägagångssätt som kan vara värda att testa. På Måbra kan man ta del av några bra digitala hjälpmedel just för detta:

  • StandUp! – En app som man kan ställa in efter arbetsdagen och som påminner en om att stå upp i olika tidsintervaller.
  • Kalender – Man kan faktiskt enkelt lägga in egna påminnelser om att stå upp i sin egen digitala kalender på datorn.
  • Aktivitetsband – I vissa aktivitetsband finns även en funktion som påminner en om att ställa sig upp eller röra på sig.