Ett kontorslandskap som fungerar

Fler och fler väljer att gömma sig bakom en datorskärm åtta timmar om dagen. Man gör det även i ett landskap som är öppet där man konstant hör sina kollegor. Dessa kontorslandskap är mycket populära, men det är viktigt att tänka på alla individer och att fundera på vad ett sådant landskap innebär och om det finns bättre lösningar.

http://www.dreamstime.com/-image13362434I Helsingborgs Dagblad går det att läsa att ett stökigt kontor leder till fler som blir sjuka. Enligt undersökningar är sjukfrånvaron högre på de arbetsplatser där man har öppna kontorslandskap. Detta inte bara på grund av att ljudnivån är högre utan även för att sjukdomar sprids enklare när det inte finns väggar som skärmar av. Dock går det att läsa i Svd att konflikterna minskar när man har öppna kontorslandskap då man får mer öppna dialoger med varandra.

Ha kakan och äta den

När det kommer till öppet kontorslandskap eller separata rum så behöver man inte välja utan med hjälp av skärmväggar skapas öppna ytor och ljudet stannar av. På https://www.offix.se/avskarmning-ljudsabsorbenter finns många bra lösningar man kan ta del av för att se hur problem kan lösas. Självklart är det viktigaste man ska göra att lyssna på sin personal och se hur de helst vill göra. Om dess för och nackdelar skriver Sveriges Radio om och hävdar att nackdelarna av det öppna landskapet väger över, även om människor håller med. Att då sätta dit avskärmningar kan vara guld värt och se till så sjukfrånvaron minskar, irritationer försvinner samt att man får ett mer harmoniskt klimat.

Ett kontor där alla är nöjda

Vad man bör göra, oavsett om man ska göra om eller inte är att göra en undersökning bland de anställa huruvida de jobbar bäst. Gärna då en undersökning som är anonym  så man får chans att verkligen säga vad man tycker och tänker. För, med nöjd personal som mår bra kommer alla må bättre och man kommer även att öka sina intäkter.