Bli motiverad på arbetsplatsen

Nu efter julledigheten är de flesta tillbaka på plats igen efter semestern och för många är det svårt att återuppta motivationen att sätta igång med sitt arbete igen – men det finns smarta, enkla knep som gör dig motiverad igen.

”Våga prata om vad du känner med dina kolleger eller dina vänner. Du är inte ensam om att ha »tillbaka på jobbet«-ångest.” tipsar tidningen Chef.

anslagstavlaAtt ens arbetsmiljö är viktig för hälsan är något som många vet med sig hela vägen in i ryggmärgen och också något vi tidigare skrivit om här men visste du att motivation att arbeta är precis lika viktigt? Och att hitta motivationen att rivstarta på jobbet är inte det enklaste efter julledigheterna, men det ska du heller inte göra. Enligt tidningen Chef är den bästa metoden för att hitta tillbaka till motivationen att faktiskt mjukstarta och att acceptera att man helt enkelt måste ta det lite lugnare den första tiden tillbaka på jobbet. Detta kan man till exempel göra genom att boka in färre möten, prioritera de arbetsuppgifter som du vill göra över alla måsten som finns och se till att planera dina arbetsdagar så att du inte behöver stressa. En stressig arbetsmiljö är en dålig arbetsmiljö, det vet alla, och en stressad och omotiverad chef eller medarbetare gör ingen glad eftersom det lätt smittar av sig bland kollegorna. Men något som inte bör glömmas är att se till att motivationen håller i sig sedan när den väl är tillbaka och därför bör man också hitta ting på sin arbetsplats och i sin vardag som göra att man håller sig motiverad på längre sikt. En tanke kan exempelvis vara att anmäla sig till en kurs för att vidareutvecklas eller se till att skapa en hållbar arbetsutvecklingsplan tillsammans med din överordnande. Men egentligen så handlar det hela om att trivas och se till att man fortsätter att trivas även då arbetet känns motigt som efter ledigheter – ta därför en funderare över hur du vill att din arbetsdag ska se ut och arbeta kontinuerligt mot att uppfylla detta mål.