Lugn och ro på jobbet del 2

Tidigare har vi skrivit om “Lugn och ro på jobbet”, ett inlägg som handlar om att det fysiska lugnet, alltså att man ska ha en bra ljudnivå, bra ergonomi och så vidare. Men något som också är värt att ta upp är det här med personliga relationer på jobbet. Och självklart menar i då inte kärleksrelationer, utan vanliga relationer mellan kollegor. Det är ju faktiskt så att vi människor alla är olika, och man kan inte bli bästa vänner med alla man arbetar med. Däremot måste man se till att komma överens med samtliga på ens arbetsplats, för annars påverkas arbetet och många kan till och med må dåligt av att gå till jobbet.

Kommer inte överens med kollegor

Men hur ska man göra då, om man inte kommer överens med sina kollegor, eller känner att man stör stig på varandra? Det är en svår fråga, men bäst är att försöka se det som vad det faktiskt är: kollegor. Det ni ska göra är att vara på samma arbete och få jobbet gjort. Självklart ska ni vara trevliga mot varandra och kunna äta lunch tillsammans, men man utöver det finns inget tvång på umgänge. Ett arbete går man till för att jobba, och om man nu skulle finna en vän bland kollegorna ska det ses som en bonus snarare än en självklarhet.

Vuxenmobbing

Tyvärr har det dock på senare tid blivit allt mer vanligt med vuxenmobbing på arbetsplatsen, och det är ju självklart ett fenomen som är helt oacceptabelt.  Om man upptäcker att någon av ens kollegor verkar utstötta är det viktigt att man välkomnar den personen, samt pratar med de som är chefer så saken hanteras ordentligt. Mobbning kan vara allt från att man ger någon nedlåtande kommentarer eller stänger ut personen från samtal. Men man ska också komma ihåg att det finns ett eget ansvar i det hela också, och att man måste bjuda på sig själv lite för att komma in.